Ull er gull

Litt om ull

ULL i Bjørks klær har ikke gjennomgått en super-washbehandling dvs. den har ikke gjennomgått en kjemisk behandling som dekker tråden med plast. Selv om ullklær ofte står merket med f.eks. 100 % Merinoull, så kan det være at tråden er plastbelagt. Dette gjør at den kan vaskes på høyere temperaturer, men også at den frigjør mikroplast. Tykkelsen på fiberen avgjør hvor mye den klør, og kløgrensen er satt til 27 micron. Jo tynnere fiber, jo mindre klør det. Ulla i Bjørks klær er 19,5 micron og er langt under kløgrensen. Blandingen med TENCEL™ bidrar til at den blir glatt og ikke nupper. 

Enkelte vil oppleve at ull klør uansett, spesielt hvis man har veldig tørr hud. Det kan også være hormonelle årsaker. Noen hevder at ull mot huden er sunt, fordi den transporterer fukt og holder den myk, og at kløe øker blodsirkulasjonen og stimulerer nervesystemet. 

Ullen er mulesing-fri. Det betyr at sauen ikke har gjennomgått en kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti for at huden skal bli rynkefri. Grunnen til denne praksisen, som blir foretatt uten bedøvelse og er veldig smertefull, er at ikke urin og avføring skal lage rå lommer i valkene som fluene legger egg i. Mulesing har vært en vanlig praksis i Australia, for å bekjempe angrep av sau-flue-parasitten Lucilia cuprina som forårsaker sykdommen myiasis. Metoden brukes hovedsakelig på Merino-sauer.

Tilbake til bloggen